Ajankohtaista

 

Suomalaisten taidesäätiöiden ja Rovaniemen taidemuseon yhteistyönäyttely LUMEN MAA avautui 15.6.2018 Korundissa! Mikä onkaan lumen merkitys suomalaisille, ja miten aika on vaikuttanut käsitykseemme syvästä valkoisuudesta, joka peittää suurimman osan maatamme monta kuukautta vuodessa? Tätä, ja muita lumisia kysymyksiä pohditaan Rovaniemen taidemuseon johtaja Hilkka Liikkasen kuratoimassa näyttelyssä kenties ensilumeen saakka – näyttely päättyy 21.10.2018.

 

Naistaiteilijamme Amerikanturneella!

Kaksi UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmaan kuuluvaa teosta matkasi vuoden 2017 alkusyksystä suuren meren yli Amerikkaan, ottaakseen osaa American Federation of the Artsin järjestämään näyttelyyn Her Paris: Women Artists in the Age of Impressionism. Matkaan lähtivät Helene Schjerfbeckin henkilötutkielma vuodelta 1884, sekä Kulttuurisäätiön rakastetuimpiin teoksiin kuuluva Elin Danielson-Gambogin Tyttö ja kissat kesäisessä maisemassa (1892). Teokset ovat kierroksellaan vuoden, ja keväällä 2018  nähtävissä Louisvillessä Speed Art Museumissa. Ennen kotiinpaluuta teokset viettävät kesän  Clark Art Instituten näyttelysaleissa, osoitteessa Williamstown, Massachusetts!

 

 

********

MENNEITÄ:

STSY:n pop up!

Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen pop up -näyttely avoinna Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa 23.3. saakka. Pieni suloinen näyttelymme on suunnattu erityisesti alakouluille, mutta kaikkien muidenkin kannattaa poiketa pitkin merenrantaa Hanasaaren kauniiseen ympäristöön. Lauantaisin ja hiihtolomaviikolla 19.-23.2. tarjolla myös avoimia yleisöopastuksia sekä suomeksi että ruotsiksi!

 

Marskin ja Ukko-Pekan muotokuvat esillä Sinebrychoffin taidemuseossa 31.10.-31.12.2017!

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön omistuksessa olevat muotokuvat marsalkka Mannerheimista ja presidentti Svinhufvudista matkasivat Kuusankoskelta lainaksi Sinebrychoffin taidemuseoon Helsinkiin, ”Minä en ole minä – tunnettuja ja unohdettuja muotokuvia” –näyttelyyn. Taiteilija Eero Järnefelt teki kyseiset maalaukset Kymiyhtiön toimeksiannosta, ja ne valmistuivat vuonna 1933.

Suurikokoisten muotokuvien pysyvä sijoituspaikka on Kymin ammattikoulun juhlasali Kuusankoskella. Muotokuvien tilaaja halusi saada juuri valmistuneeseen jugendsaliin muotokuvat kahdesta sellaisesta henkilöstä, jotka olivat ratkaisevasti vaikuttaneet Suomen itsenäistymiseen. Siksi  Mannerheim on muotokuvassa kuvattu vapaussodan ylipäällikkönä seuraamassa Tampereen valtausta Vehmaisissa vuonna 1918, ja Svinhufvud puolestaan itsenäisyyssenaatin puheenjohtajana vuonna 1917.

Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyssä oli esillä muotokuvamaalauksen koko kirjo aina 1500-luvulta nykypäivään. Mukana oli myös teoksia, jotka eivät ole olleet koskaan julkisesti esillä. C.G.E. Mannerheimia ja P.E. Svinhufvudia esittävät suurikokoiset muotokuvat olivaty yleisön nähtävillä näyttely kestosta vain rajoitetun ajan, 31.10.-31.12.2017.

Seuraa meitä myös Facebookissa!

*********

Kansallista identiteettiä rakentamassa – Suomalainen metsäsuhde UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmassa 28.4.2017 – 7.1.2018 Suomen Metsämuseo Lustossa

Onnetar on suosinut näyttelyn Mielestäni näyttelyn paras taideteos on -arvonnassa seuraavia henkilöitä:

  • syyskuun voittaja: Airi Loikkanen Parikkalasta
  • elokuun voittaja: Johanna Pelli
  • heinäkuun voittaja: Tarmo Jakobsson Sipoosta
  • kesäkuun voittaja: Tuija Vihavainen Imatralta
  • toukokuun voittaja: Heljä Kärkkäinen Tuusmäeltä
  • huhtikuun voittaja: Seppo Korhonen Kuopiosta

Lämpimät onnittelut voittajille!

Taidekirjapalkinnot on lähetetty ja voittajille ilmoitettu henkilökohtaisesti!

****

Kansallista identiteettiä rakentamassa – Suomalainen metsäsuhde UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmassa 

28.4.2017 – 7.1.2018 Suomen Metsämuseo Lustossa.

Näyttely tarkastelee, miten metsänkuvauksesta ammentava taide edesauttoi kansallisen identiteetin rakentamista sekä pohtii, millainen sen vaikutus on nykyisin. Näyttelyssä perehdytään mm. suomalaisen metsän taidehistoriaan sekä metsänkuvauksen moninaisiin verkostoihin.

Näyttelyssä on esillä mm. Ali Munsterhjelmin, A. W. Finchin, Berndt Lindholmin, Eero Järnefeltin, Gösta Diehlin, Hugo Simbergin, Jalmari Ruokokosken, Jussi Mäntysen, Pekka Halosen, Santeri Salokiven, Victor Westerholmin ja Yngve Bäckin teoksia. Näyttelyn on kuratoinut UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja, FT Anna-Maria Wiljanen.

Lämpimästi tervetuloa!

***

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön Augsburg-kokoelman taiteilijat on David Hockney ja Markus Lüpertz ovat tänä vuonna ajankohtaisia kansainvälisellä näyttelykentällä: The Phillips Collection -taidemuseossa avautuu Markus Lüpertz-näyttely (27.5. – 3.9.2017), joka keskittyy taiteilijan tuotantoon 1960-luvulta aina tähän päivään asti.

***

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö sr perustettiin keväällä 2006 jolloin UPM-Kymmene Oyj lahjoitti säätiön omistukseen 700 taideteosta. Säätiön tehtävänä on edistää kulttuuri- ja taidehistoriallisesti arvokkaan taideomaisuuden tuntemusta sekä suomalaisen metsäteollisuuden toimintaan liittyvän kulttuuriperinnön säilyttämistä.

Kokoelma sisältää sekä taiteellisesti että kansallisesti merkittäviä maalauksia ja veistoksia. Kokoelman nimekkäimmistä taiteilijoista mainittakoon Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Berndt Lindholm, Eero Järnefelt, Elin Danielson, Emil Wickström, Hjalmar Munsterhjelm, Hugo Simberg, Maria Wiik, Santeri Salokivi ja Victor Westerholm.

Säätiön taideteoksia on UPM-Kymmene Oyj:n pääkonttorissa Helsingissä, yhtiön tiloissa 10 paikkakunnalla eri puolilla Suomea sekä Saksassa ja Kiinassa.