Kokoelmat

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön teoskokoelma sisältää sekä taiteellisesti että kansallisesti merkittäviä maalauksia ja veistoksia, jotka ovat  tulleet yli sadan vuoden kuluessa UPM-Kymmenen edeltäjäyhtiöiden (mm. Kymi, Yhtyneet Paperitehtaat, Rauma-Repola, Schauman, Kajaani ja Kaukas) omistukseen ja päätyneet säätiölle sen perustamisen yhteydessä vuonna 2006.

Kotimaiseen taiteeseen keskittyvän kokoelman nimekkäimpiä taiteilijoita ovat Ahti Lavonen, Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Berndt Lindholm, Elin Danielson-Gambogi, Emil Wikström, Helene Schjerfbeck, Hjalmar Munsterhjelm, Marcus Collin, Santeri Salokivi,Tapio Wirkkala, Verner Thomé ja Victor Westerholm. Kokoelmassa on UPM-konsernin teollisen perinnön kannalta tärkeitä teoksia ja teossarjoja, joiden tekijöinä ovat mm. Hugo Simberg, Eero Järnefelt ja A.W. Finch.

Säätiön hallinnassa on myös kaksi erillistä pienkokoelmaa: suomalaista metalligrafiikkaa 1980-luvulta ja kansainvälistä nykytaidetta 1900-luvulta. Kansainvälisen nykytaiteen kokoelman taiteilijoista mainittakoon mm. A. R. Penck, David Hockney, Jiri Georg Dokupil, Markus Lüpertz, Per Kirkeby ja Sigmar Polke. Teokset ovat pysyvästi sijoitettuna UPM-Kymmenen toimitiloissa Saksan Augsburgissa, joka on myös niiden alkuperäinen koti.

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö lainaa kokoelmansa teoksia näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla, mutta tämän lisäksi teoksia on mahdollista vuokrata yritysten ja yhteisöjen toimitiloihin Suomessa, sillä taiteen on tarkoitus olla esillä eikä hautatua varaston hämärään. Lisätietoa pitkäaikaisdeponointien ehdoista voi tiedustella sähköpostitse info()upmks.fi.