Näyttelyt

UPM-KYMMENEN KULTTUURISÄÄTIÖN NÄYTTELYITÄ sekä kokoelman teoksia mukana näyttelyissä VUOSIEN VARRELLA!

***

Suomalaisten taidesäätiöiden yhteistyönäyttely Oi Suomi – vaelluksia maisemaan Hämeenlinnan taidemuseossa 12.6.-20.9.2020.

***

Meri vie, meri tuo – Suomalaisten taidesäätiöiden ja Vaasan kaupungin museoiden yhteistyönäyttely Pohjanmaan museossa 6.6.-20.10.2019.

***

Hjalmar Munsterhjelm Hämeenlinnan taidemuseossa kesällä 2019!

***

Einar Ilmoni Kimmo Pyykkö Taidemuseossa 8.6.-1.9.2019

***

Sydänten mies Erkkolassa Tuusulassa 28.5.-22.9.2019.

***

A.W. Finch Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä 21.9.2018 – 13.1.2019.

***

Suomalaisten taidesäätiöiden ja Rovaniemen taidemuseon yhteistyönäyttely LUMEN MAA  päättyi 21.10.2018 Korundissa! Rovaniemen taidemuseon johtaja Hilkka Liikkasen kuratoima näyttely pohti, mikä on lumen merkitys suomalaisille, ja miten aika on vaikuttanut käsitykseemme syvästä valkoisuudesta, joka peittää suurimman osan maatamme monta kuukautta vuodessa. Ensi vuonna STSY:n yhteisnäyttely nähdään rannikkokaupungissa, lisätietoja lähempänä aikaa, jolloin lumi jälleen sulaa!

***

Naistaiteilijamme Amerikanturneella!

Kaksi UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmaan kuuluvaa teosta matkasi vuoden 2017 alkusyksystä suuren meren yli Amerikkaan, ottaakseen osaa American Federation of the Artsin järjestämään näyttelyyn Her Paris: Women Artists in the Age of Impressionism. Matkaan lähtivät Helene Schjerfbeckin henkilötutkielma vuodelta 1884, sekä Kulttuurisäätiön rakastetuimpiin teoksiin kuuluva Elin Danielson-Gambogin Tyttö ja kissat kesäisessä maisemassa (1892). Teokset olivat kierroksellaan vuoden, ja vuonna 2018  nähtävissä Louisvillessä Speed Art Museumissa. Ennen kotiinpaluuta teokset ilahduttivat katsojia vielä  Clark Art Instituten näyttelysaleissa, osoitteessa Williamstown, Massachusetts.

***

KANSALLISTA IDENTITEETTIÄ RAKENTAMASSA – Suomalainen metsäsuhde UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmassa
28.4.2017 – 7.1.2018 Suomen Metsämuseo Lusto, Punkaharju

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön teoksista koottu näyttely tarkastelee, miten metsänkuvauksesta ammentava taide edesauttoi kansallisen identiteetin rakentamista sekä pohtii, millainen sen vaikutus on nykyisin. Näyttelyssä perehdytään mm. suomalaisen metsän taidehistoriaan sekä metsänkuvauksen moninaisiin verkostoihin.

Näyttelyssä on esillä mm. Ali Munsterhjelmin, A. W. Finchin, Berndt Lindholmin, Eero Järnefeltin, Gösta Diehlin, Hugo Simbergin, Jalmari Ruokokosken, Jussi Mäntysen, Pekka Halosen, Santeri Salokiven, Victor Westerholmin ja Yngve Bäckin teoksia. Näyttelyn on kuratoinut UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja, FT Anna-Maria Wiljanen.

***

KERÄILYN LUMOA JA TAITEEN VERKOSTOJA – UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön juhlanäyttely
23.3. – 22.6.2016 Villa Gyllenberg, Helsinki

Villa Gyllenbergillä 23.3.2016 avautuva näyttely tarjoaa monipuolisen läpileikkauksen UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelman tärkeimmistä teoksista. Samalla se juhlistaa säätiön 10-vuotistaivalta! Näyttelyn nimi Keräilyn lumoa kertoo fragmentaarisesti muodostuneen kokoelman tarinan, kun taas taiteen verkostoja viittaa mielenkiintoisiin kokoelmasta kumpuaviin verkostoihin mm. yritysjohtaja-mesenaattien, taidekeskusten ja taiteilijoiden välillä. Näyttely tarjoaa myös uutta tutkimusta tietyistä kokoelmateoksista.

Näyttelyssä on 64 teosta kaikkiaan 40 taiteilijalta: maalauksia, veistoksia, etsauksia ja valokuvia. Teosten aikajänne ulottuu 1700-luvulta aina 2000-luvulle asti. Näyttelyn keskiössä on 15 teosta säätiön Augsburgissa sijaitsevasta eurooppalaisen nykytaiteen kokoelmasta, jonka taiteilijoista mainittakoon A. R. Penck, David Hockney, Markus Lüpertz, Sigmar Polke ja Strawalde.

Mukana on myös suomalaista taidetta mm. Elin Danielsonin Tyttö ja kissat kesäisessä maisemassa (1892) sekä Hugo Simbergin etsaussarja (1899-1900) sekä Ahti Lavosen, Antti Favénin, Bror Börjesonin, Eero Järnefeltin, Einar Ilmonin, Elin Danielson-Gambogin, Helene Schjerfbeckin, H. Ahtelan, Pentti Sammallahden ja Yngve Bäckin teoksia.

Näyttelyn on tuottanut Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö  ja sen on kuratoinut UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja, FT Anna-Maria Wiljanen.

LUENTOSARJA
Näyttelyn yhteydessä kolmiosaisen luentosarjan, joka käsittelee yritysten taidekokoelmia ja taiteen verkostoja.
Luennot sisältyvät museon pääsymaksun hintaan.

30.3. klo 18.00                       FT Teija Luukkanen-Hirvikoski: Yritysten taidekokoelmat ja -ohjelmat Suomessa
27.4. klo 18.00                       FT Anna-Maria Wiljanen: Taiteen verkostot
25.5. klo 18.00                       FT Anna-Maria Wiljanen: UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelman tarina

***

AARNIKOTKAN MATKASSA
10.6.-29.7.2018 Galleria Pato, Kuusankoski

***

STSY:n pop up!
Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen pop up -näyttely avoinna Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa 23.3.2017 saakka. Pieni suloinen näyttelymme on suunnattu erityisesti alakouluille, mutta kaikkien muidenkin kannattaa poiketa pitkin merenrantaa Hanasaaren kauniiseen ympäristöön. Lauantaisin ja hiihtolomaviikolla 19.-23.2. tarjolla myös avoimia yleisöopastuksia sekä suomeksi että ruotsiksi!

***

Marskin ja Ukko-Pekan muotokuvat esillä Sinebrychoffin taidemuseossa 31.10.-31.12.2017!
UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön omistuksessa olevat muotokuvat marsalkka Mannerheimista ja presidentti Svinhufvudista matkasivat Kuusankoskelta lainaksi Sinebrychoffin taidemuseoon Helsinkiin, ”Minä en ole minä – tunnettuja ja unohdettuja muotokuvia” –näyttelyyn. Taiteilija Eero Järnefelt teki kyseiset maalaukset Kymiyhtiön toimeksiannosta, ja ne valmistuivat vuonna 1933.

Suurikokoisten muotokuvien pysyvä sijoituspaikka on Kymin ammattikoulun juhlasali Kuusankoskella. Muotokuvien tilaaja halusi saada juuri valmistuneeseen jugendsaliin muotokuvat kahdesta sellaisesta henkilöstä, jotka olivat ratkaisevasti vaikuttaneet Suomen itsenäistymiseen. Siksi  Mannerheim on muotokuvassa kuvattu vapaussodan ylipäällikkönä seuraamassa Tampereen valtausta Vehmaisissa vuonna 1918, ja Svinhufvud puolestaan itsenäisyyssenaatin puheenjohtajana vuonna 1917.

Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyssä oli esillä muotokuvamaalauksen koko kirjo aina 1500-luvulta nykypäivään. Mukana oli myös teoksia, jotka eivät ole olleet koskaan julkisesti esillä. C.G.E. Mannerheimia ja P.E. Svinhufvudia esittävät suurikokoiset muotokuvat olivaty yleisön nähtävillä näyttely kestosta vain rajoitetun ajan, 31.10.-31.12.2017.

***

SATA VUOTTA, TUHAT TULKINTAA – Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen ja Jyväskylän taidemuseon yhteistyönäyttely 9.6. -8.10.2017 Jyväskylän taidemuseossa
(SUOMI FINLAND 100 -näyttely)

Lisätietoa näyttelystä: tuhattulkintaa.fi
Näyttelyyn liittyvä verkkojulkaisu: Sata vuotta, tuhat tulkintaa -verkkojulkaisu

***

Kymijoki Suomen taiteessa 3.6. – 30.7.2017, Kuusankoskitalossa
(SUOMI FINLAND 100 -näyttely)

***
Ane Gyllenberg – keräilijän itsenäisyys
29.03 – 29.10. 2017, Villa Gyllenbergillä  (SUOMI FINLAND 100 -näyttely)

***

Into, toivo, rohkeus 2.5.–3.9.2017, Halosenniemessä

***

American Federation of the Arts – kiertonäyttely Yhdysvalloissa

  • Her Paris: Women Artists in the Age of Impressionism, Denver Art Museum, Colorado (October  22, 2017–January 14, 2018)
  • Women Artists in the Age of Impressionism, Speed Art Museum, Louisville, Kentucky (February 17–May 13, 2018)
  • Women Artists in Paris, 1850-1900, Clark Art Institute, Williamstown, Massachusetts (June 9–September 3, 2018)

***

 SATA VUOTTA TULEVAISUUTTA
1.3. – 27.3.2017 Amos Andersonin taidemuseo, Helsinki

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmaan kuuluvaa Antti Favénin maalamaa muotokuvaa Gösta Serlachiuksesta (1939) sekä monia muita muotokuvia voi ihailla 1.3. Amos Andersonin taidemuseossa avautuvassa Sata vuotta tulevaisuutta -näyttelyssä. Se esittelee suomalaisten yritysjohtajien ja talouselämän vaikuttajien muotokuvia itsenäisyyden ajalta.
Näyttely on Keskuskauppakamarin ja Amos Andersonin taidemuseon yhteisprojekti Suomen juhlavuoden kunniaksi.

***

HELSINKI NOIR – Rikostarina ratkaistavaksi
17.9.2015 – 9.1.2017 STSY:n näyttely, Amos Andersonin taidemuseo, Helsinki

Sumuisen ja kostean marraskuun päätteeksi Kaivopuiston rannasta löytyy hyisen meren syleilystä nuoren naisen ruumis. Ohueen leninkiin ja silkkisukkiin pukeutunut neito nimetään lehdistössä Kaivopuiston Kaunottareksi. Kuka on tuo pitkäsäärinen neitokainen ja mitä hämyisten kivikortteleiden suojassa on tapahtunut? Kaupungin kiireinen poliisikunta saa uuden murheellisen rikoksen selvitettäväkseen.

Helsinki Noir on jännittävä, täysin uudenlainen näyttelykonsepti, jossa katsoja pääsee osaksi rikosdraamaa. Amos Andersonin taidemuseossa 16. syyskuuta avattavassa näyttelyssä on fiktiivinen, mutta osin rikoshistoriallista pohjaa sisältävä dramaturgia. Tapahtumapaikkana on 1930-luvun lopun Helsinki, voimakkaasti kasvava ja vilkas pääkaupunki. Myös katsoja voi halutessaan osallistua rikoksen ratkaisemiseen. Näyttelyn yhteydessä avataan myöhemmin syksyllä kirjoituskilpailu, jossa tarinalle etsitään vaihtoehtoisia loppuja.

Helsinki Noir yhdistää visuaalisessa sisällössään 1900-luvun alun modernismin ja nykytaiteen. Näyttelyn rungon muodostaa valikoima Suomalaisten Taidesäätiöiden yhdistyksen jäsenten kotimaista modernismia ja sen taiteilijoita ovat mm. Birger Carlstedt, Ragni Cawén, Marcus Collin, Ragnar Ekelund, Väinö Kamppuri, Ali Munsterhjelm, Yrjö Ollila, Juho Salminen, Santeri Salokivi ja Sam Vanni. Nykytaiteen edustajaksi näyttelyyn on kutsuttu mukaan vuoden 2013 nuori taiteilija Jarno Vesala (s. 1977). Yhdessä Krister Gråhnin kanssa Turku Biennaalin 2015 voittanut Vesala on tullut tunnetuksi mystisistä ja jännittävistä installaatioistaan. Sellainen on myös varta vasten Helsinki Noiriin rakennettu Verhon takana. Tiivistunnelmainen tilateos ampuu lähtölaukauksen tarinalle, joka kulkee pitkin kaupungin rantoja ja kaikuisia katukuiluja. Dokumenttidekkarin tapaan kirjoitettu näyttelyn käsikirjoitus ja luvuittain ryhmitellyt teoskokonaisuudet kuljettavat tarinaa eteenpäin.

Näyttelyn on tuottanut Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys (STSY) ja sen kuraattorina on toiminut Amos Andersonin taidemuseon näyttelypäällikkö Susanna Luojus.

***

PEILIKUVIA
6. – 31.1.2016 Galleria Pato,  Kuusankosken Taideruukki, Kymintehtaan vanha tehdasalue, Kuusankoski

***

SAMMALLAHTI SIMBERGIN JALANJÄLJISSÄ
6. – 27.9.2015 Pato-Klubi,  Kuusankosken Taideruukki, Kymintehtaan vanha tehdasalue, Kuusankoski

***

PATRUUNAT JA MUUT HERRAT – muotokuvia UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmista
4. -25.1.2015 Galleria Pato, Kuusankosken Taideruukki, Kymintehtaan vanha tehdasalue, Kuusankoski

***

METSÄN AARTEITA – Taidetta UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmista
19.9. – 9.11.2014 Keski-Suomen museo, Jyväskylä

***

ELÄMYKSIÄ TEHTAALTA – UPMn Jokilaakson tehtaiden 125-vuotisjuhlanäyttely
7.9. – 6.10.2013 Galleria Kivipankki, Jämsä

***

RAUMAN METSÄTEOLLISUUS 100 VUOTTA -juhlanäyttely, Suomalaista taidetta UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmasta
22.9.-11.11.2012 Rauman taidemuseo, Rauma